KEFÍROVKA ZA PÁR MINUT

Tahle buchta je rodinný poklad. U nás se po ní olizuje úplně každý, tedy až na ty členy rodiny, kteří si vždycky dají radši klobásu. Je to recept mojí babičky a hotovou ji máte do půl hodiny i s umytou miskou. Takže pokud máte v lednici kefír, honí vás mlsná nebo se návštěva řítí na kafe, hurá do toho.

INGREDIENCE

  • 35 dkg polohrubé mouky
  • 25 dkg cukru krupice
  • 1 malá krabička kefíru bez příchutě
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • 2 malé lžičky jedlé sody
  • 200 ml oleje
  • Skořice, citronová kůra, kokos na posypání
  • Na polevu: min. 100 g čokolády na vaření, trochu mléka a kousek másla

 

JAK NA TO

Všechno, co se dá prosít (mouka, cukr, kakao, soda), hezky prosejte a promíchejte. V druhé misce rozšlehejte vejce s kefírem a olejem a pak pomalu přidávejte tekutou část do sypké. Žádná věda – jen míchat, míchat, míchat a nebo jednoduše promixovat.

Troubu předehřejte na 180 °C a pečte zhruba 15–20 minut. Buchta by měla zůstat vláčná, takže ji raději moc nepřesušte.

Ještě teplou ji potřete marmeládou – malinová nebo rybízová je nejlepší, protože ta trocha kyselkavosti k téhle buchtě prostě sedí.

A teď poleva: do misky nalámejte čokoládu, přidejte máslo a trošku mléka nebo smetany. Rozpusťte v mikrovlnce nebo na plotně. A pokud milujete pořádnou vrstvu čokošky, klidně přidejte víc. V tomhle receptu se nešetří.

TIPY NA ZÁVĚR

TIP 1: Neposypete-li buchtu kokosem, hoďte na ni šlehačku a čerstvé ovoce. Vznikne vám dezert jak z cukrárny.
TIP 2: Těsto můžete rozlít do košíčků na muffiny a pak libovolně zdobit. Skvělé i pro děti.
TIP 3: Vynecháte-li kakao, zkuste do těsta přidat maliny nebo rybíz. Vznikne skvělá svěží varianta.